SSP er et tværfagligt samarbejde mellem skole, socialområdet og Politi.
Den generelle indsats sker over for målgrupper, hvor der ikke har været tegn på kriminel adfærd. Indsatsen går ud på at bearbejde årsagerne til, at nogle børn og unge på et tidspunkt begår kriminalitet.
Som eksempler på generelle indsatser over for denne målgruppe kan nævnes forskellige aktiviteter for alle kommunens børn, holdningsbearbejdende undervisning i skolerne og i ungdomsklubberne. Det Kriminalpræventive Råd har udgivet forskelligt materiale hertil: "Samtale i stedet for vold http://www.crimprev.dk/sw231.asp ", "Dit liv ˜ dit valg http://www.crimprev.dk/sw230.asp ", Forældrene på banen http://www.crimprev.dk/sw228.asp " vedrørende aktiv forældreinddragelse, "Aktiv elevinddragelse" blandt andet som ung-til-ung-formidling af erfaringer med alkohol, vold eller narkotika.
I boligområderne kan en generel indsats fx være:
Herudover kan de lokale idræts-/hobbyforeninger inddrages i det generelle forebyggende arbejde med tilbud til alle børn og unge.
Den specifikke indsats sættes ind over for grupper af børn og unge, som har været på kant med loven eller som viser tegn på at være omsorgs- og/eller opdragelsessvigtede. Disse indsatser kan være enten projekter iværksat af rådet, som derigennem kan indhente erfaringer, der kan formidles bredt, eller det kan være projekter iværksat lokalt.
En del af de aktiviteter, der er nævnt under den generelle indsats, kan også bruges i den specifikke indsats. Denne indsats retter sig da mere målrettet mod bestemte børn og unge.
Den individorienterede indsats er individuel og sker i forhold til personer, som allerede har begået kriminalitet. Målet er at forebygge at personerne begår ny kriminalitet (recidivprævention).