Hærværk

Hvad er hærværk?
Hvis du med vilje ødelægger ting, der ikke er dine egne, er det hærværk. Hærværk går typisk ud over bygningers vægge, ruder, døre, inventar og beplantninger, cykler, biler eller andre henstillede genstande. Denne form for spontan hærværk er den mest udbredte.
Hærværk er ulovligt og kan straffes med bøde eller fængsel. Og du bliver naturligvis gjort økonomisk ansvarlig for det, der er blevet ødelagt eller beskadiget. En sådanne erstatning kan beløbe sig til alt fra nogle tusind kroner til halve millioner eller mere, og gives også til børn under den kriminelle lavalder på 15 år. Erstatningen eftergives ikke og følger en til man har betalt den af, evt. livslangt. Der er betinget offentlig påtale overfor hærværk, hvilket vil sige, at det er forurettede der skal ønske gerningsmanden retsforfulgt og straffet. En dom på grund af hærværk kommer på straffeattesten.
Nogle former for hærværk, betragtes måske ikke af de unge som decideret hærværk, måske fordi det ikke var meningen at ødelægge inventaret, der blev ødelagt i en voldsom leg. Men det defineres også som hærværk, fordi der så er tale om “grov uagtsomhed”. Bliver du dømt, kommer dommen til at stå på din straffeattest og det kan gøre det svært for dig at få et job.

Her kan du få hjælp
Gruppepres, ensomhed, kedsomhed og irritation. Alle de ting kan være grunden til, at du får lyst til at begå hærværk. Inden du gør det, eller hvis du allerede har gjort det og bare har brug for en at snakke med, kan du altid bruge foreningen Børns Vilkårs rådgivninger. Her kan du være anonym, og du kan både chatte og ringe. Se under vores ”gode links”.

Du kan naturligvis også få hjælp hos SSP-konsulenterne – klik på Kontakt!