SMS/CHAT
Det er let og hurtigt og man kan komme i kontakt med rigtig mange venner, når du sms’er eller chatter. Men husk du skal kende grænsen. Du kan jo fx prøve chat-spillet på www.sikkerchat.dk der også er en hjemmeside med meget relevant og general information til forældre og unge om chat.

Husk når du bruger sms:

 • Får du ubehagelige beskeder, så vis dem til en voksen.
 • Beskyt dit og dine venners mobilnummer. Giv det kun til din familie og dine gode venner. Lad være med at give dit nummer til nogen, du kun har mødt online på en chat.
 • Bloker nummer på ubehagelige opkald. Bed din far og mor om at kontakte din mobiludbyder og få blokeret opkald fra det nummer, som du får mobbe-SMS fra. Du kan skifte nummer. Nogle selskaber gør det gratis, hvis det er for at undgå mobning eller forfølgelse.
 • Nogen sender billeder rundt af sin ven eller veninde. Det er ikke rart, hvis der bliver taget billeder, uden at man selv ved det. Får du sådanne billeder, så slet det. 

Chat-rooms: Pas på dig selv 

 • Vælg dit profilbillede og brugernavn med omtanke, nogle navne og foto sender signaler om at du er frisk på det hele, selvom du egentlig ikke er det.
 • Udstil ikke dig selv, vær forsigtig.
 • Får du ubehagelige beskeder, så tal med nogen om det.
 • Det er dig der sætter grænsen.
 • Mød aldrig en chatven alene.
 • Giv ikke personlige oplysninger som navnet på skolen du går på, byen du bor I osv. 

Regler for Chat 

 • Giv aldrig dit navn, adresse eller telefonnummer til nogen på nettet. Det vil være det samme som at give nøglen til jeres hus til en fremmet.
 • Døgnet rundt er der voksne med sexuel interesse I børn, der surfer rundt på chatten, og de er tit meget dygtige til at chatte med dig I lang tid om alt andet en sex, for at få en god kontakt med dig – som de så vil udnytte når I er blevet gode “venner”.
 • Luk ned, hvis du føler dig utryg, eller hvis du føler, at samtalen tager en drejning, du ikke bryder dig om. Du behøver ikke at være høflig og sige farvel. Bare luk ned!
 • Tag altid en ven eller en voksen med (uanset hvor uskyldig aftalen lyder), når du møder en ny ven fra chatten for første gang – og sørge altid for at aftale at mødes et sted, hvor der er mange mennesker, som for eksempel biblioteket eller net-caféen.

  Man skal have samtykke for deling af nøgenbilleder

  Ifølge loven må du kun dele informationer, billeder og film om og af andre, når personen tydeligt og frivilligt har sagt ja til, at du må dele dem. Hvis du ikke har fået samtykke, er det ulovligt at dele private, følsomme og intime informationer eller billeder – både intime billeder, men også almindelige portrætbilleder.

  Det er ikke strafbart at have billeder, film eller lignende liggende på computeren eller telefonen af en person, der er fyldt 15 år, hvis han eller hun har givet samtykke til det (de må selvfølgelig ikke deles videre). Men her er det vigtigt at fremhæve, at du kun må have billederne liggende, så længe den anden synes, det er i orden – så den anden kan til enhver tid bede dig om at slette materialet, for eksempel hvis I har været kærester og slår op. Og så skal du slette det.

  Ifølge straffelovens § 232 er det strafbart at krænke andres blufærdighed. Det kan man komme til at gøre på flere måder:

  Delt uden samtykke

  Du kan krænke en andens blufærdighed ved at dele et billede eller en film af personen, hvor han eller hun ikke har tøj på eller optræder i en privat eller seksuel situation og ikke har sagt ja til, at du må dele det.

  Krænkende kommentarer

  Ifølge loven kan du også krænke en andens blufærdighed ved at skrive krænkende kommentarer om dem på nettet og dele manipulerede billeder – det kan være billeder, hvor en persons hoved er photoshoppet på en pornomodels krop, så det ligner, at personen er nøgen.

  At dele et billede, en film eller en krænkende meddelelse uden samtykke kan straffes med bøde eller fængsel i op til 4 år. Herudover får du en plet på straffeattesten i minimum 2 år, hvis du bliver dømt for det.

  Dickpics uden invitation

  En anden måde at krænke andres blufærdighed på er ved at sende et billede eller en film med seksuelt indhold, uden at du er blevet bedt om det af modtageren. Ved at sende et dickpic til en ny ven på Snapchat for eksempel.

  Straffen for at gøre det første gang er typisk en bøde, hvis du bliver dømt. Bliver du ved, kan straffen blive hårdere.

  Hvis du deler et nøgenbillede eller en video med seksuelt indhold af en person under 18 år, kan du blive dømt for udbredelse af overgrebsmateriale med børn. Det kan du også, selv om personen på billedet eller filmen har givet dig lov til at dele billedet videre. Alle under 18 år betegnes nemlig som børn i loven, hvorfor der ikke må deles intime billeder eller videoer.

  For selv om den seksuelle lavalder i Danmark er 15 år, må seksuelle billeder og film af børn og unge under 18 år aldrig deles videre, heller ikke, selv om personen på billedet eller filmen synes, det er ok.

 

Læs mere om billeddeling på redbarnet.dk 

Læs om digital støtte til børn og unge på CFDP